Лашын құсы туралы мәлімет

Лашын[1] (лат. Falco peregrinus) — жыртқыш құстар тобына жататын соколиных таралған, барлық континенттерде антарктидадан басқа. Өлшемі сұр аумақты ворону бөлінеді күңгірт, аспидно-сұр түспен белгіленген оперением, арқа, пестрым жарқын брюхом және қара жоғарғы бөлігі бас, сондай-ақ қара «мұртты». Байланысты мөлшері мен бояу ерекшеліктерін, оның шамамен 17 кіші-осы құс.

 

Бұл ең жылдам құс, жалпы тіршілік иесі, әлемде. Мамандардың бағалауы бойынша, қарқынды пикирующем ұшу кезінде ол қабілетті дамытып, жылдамдығы астам 322 км/сағ, немесе 90 м/с[2][3][4]. Алайда, ұшудағы жол береді жылдамдығы стрижу. Аң аулау кезінде Лашын сидит на присаде не планирует в небе; анықтағанда өндіруге, ол приподнимается үстінен құрбаны дерлік тік бұрышпен тез пикирует төмен («толық»), жанама ударяя оның сложенными және прижатыми к туловищу лапами. Соққы тырнақтары бар артқы саусақ кейде соншалықты күшті, бұл тіпті өте ірі құстардың мүмкін отлететь бас[5].

 

Аң аулау объектісі осы қыран жолы болып табылады көбінесе орташа құстар, мысалы, көгершіндер, скворцы, үйректер және басқа да су және су маңын мекендейтін түрлері, сирек шағын сүтқоректілер. Половая зрелость басталады екі жастағы, жұп сақталады өмір бойы[3]. Ұя арналған жартасты обрывах, шыңдарында увалов, сирек кочках моховых батпақтар немесе тас құрылымдар — төбелерінде және уступах биік ғимараттар, колокольнях, көпірлер және т. б. [6][7].

 

Барлық бақылаулар Лашыны саналған сирек кездесетін құс. Екінші дүниежүзілік соғыс аяқталғаннан кейін олардың онсыз да санымыз болды айтарлықтай қысқартылуы, едәуір дәрежеде салдарынан шаруашылық пайдалану ДДТ және басқа да пестицидтер, теріс қолданылған эмбриональды дамуы ұрпақтарының. Тек 1970-ші жылдары арқасында тыйым қолданылуын улы химикаттарды, сондай-ақ енгізу, экологиялық бағдарламалар, популяция құстардың көптеген аудандарда әлем болды баяу қалпына келеді[8]. Лашын қосылған Қызыл кітабына Ресей сияқты аз санды түрі (II санат), сондай-ақ I Қосымша СИТЕС Конвенциясының тыйым салатын саудаға осы құстармен әлемде Лашын — ірі сокол: оның ұзындығы 34-50 см, қанатының құлашы 80-120 см[9]. Ретінде және көптеген басқа да жыртқыш құстардың, ұрғашылары Лашынов айтарлықтай ірі еркек: олар салмағы шегінде 910-1500 г, ал еркектер шамамен үштен бір аз және олардың салмағы 440-750 г[10]. «Окрасе жыныстық диморфизм жоқ білдірілсе (ерекшелік — сирек түр F. p. madens), — еркектері мен ұрғашылары бұздың.

 

Жалпы дене бітімі мықты, тән белсенді жыртқыш құстар — кең кеудесі қатты және шығыңқы мышцами, күшті саусақтар өткір және круто согнутыми тырнақтары бар, және қысқа, серпообразно загнутый тұмсығы[5]. Ересек құстардың денесінің жоғарғы бөлігі қоса алғанда, жіңішке заостренные қанаттары және надхвостье, аспидно-сұр, жиі нечеткими қараңғы аумақтары көлденең жолақтарымен (қараңыз бөлім «Түрлері»). Қанаттарының ұштары қара[11]. Құрсақ бөлігі, әдетте, жарық; байланысты тіршілік ету мүмкін сұр-ақ, розоватой, рыжеватой не охристой, майда қоңыр немесе қара көлденең пестринами на брюхе, бүйірінде және подхвостье. Кеуде шұбар дақтар бар каплевидные[12][13]. Құйрығы біршама ұзын, жіңішке, соңында закруглен. Төменгі бөлігі құйрығы қара аздаған ақ жолақпен соңында. Жоғарғы бөлігі бас және «мұрт» (учаскесі перьев бұрышынан тұмсығының тақап) қара түсті, төменгі бөлігі және тамақты контрастно-көкшіл — ақ түсті немесе рыжеватые[14]. Көздері үлкен, шығыңқы, қара-қоңыр, көңілге желтоватым сақинамен жағатын тері[5]. Восковица сары, тұмсығы мен аяқтары қара[15]. Соңында надклювья бар зубцы, олар құс перекусывают омыртқа мойында өз құрбандары[14][16]. Аяққа арналған ішкі саусақ айтарлықтай қысқа сыртқы; орташа саусағы ұзын цевки[12].

Силуэт Лашына » парении алдында пикированием

Қауырсыны жас құстардың едәуір кем контрасты — дененің жоғарғы бөлігі қоңыр с охристого түсті каемками кроющих, төменгі, неғұрлым ашық және тезірек бойлық шұбар дақтар бар қарағанда, көлденең жолақ, ересек құстар. Восковица көкшіл-сұр, сары аяқ.

Қарамастан маусымының көбею әдетте молчалив[17]. Вокализация — қатты, өткір және отрывистый крик «кьяк-кьяк-кьяк» немесе «кееек-кееек-кееек»,[18], үшін қолданылатын қарым-қатынас және назар аудару. Жағдайда мазасыздану шығарады өрескел жылдам «кра-кра-кра»[12]. Кезінде кездесіп еркегі мен ұрғашысы шығара алады қатты двусложные дыбыстар «ан-чип».

 

Лашын жатады түрі соколов тектес соколиных; оның ең жақын туыстары болып саналады кречет (Falco rusticolus), ителгі (Falco cherrug), лаггар (Falco jugger), жерорта теңізі (Falco biarmicus) және мексика (Falco mexicanus) сұңқарлар,[19][20], олардың жиі біріктіріп, бір тобына. Деп санайды эволюциялық алшақтық барлық осы құстардың басқа тұқымдастар өкілдерінің басталып, кейінгі миоцене не ерте плиоцене, шамамен 5-8 млн жыл бұрын. Өйткені топ қамтиды түрлері ретінде Ескі және Жаңа әлем, онда деп санайды біріншіден орталығы алшақтық болды Батыс Еуразия не Африка. Қарым-қатынасы осы топтағы қалған соколам әлі күнге дейін аяғына дейін жоқ екен; факторлардың бірі затрудняющим ғылыми зерттеулер болып табылады тараған будандастыру әр түрлі түрлері[19][20]. Мысалы, еріту кезінде » вольерных жағдайында танымал теңдеулер Лашына және жерорта теңізі қыран жолы — жалпы ұрпақ бар сипаттамалары екі түрі бар: аңшылық шеберлікпен қолданысқа күштерімен және төзімділіктерімен сынасты екінші.

 

Ғылыми атауы Falco peregrinus берілді құсқа ағылшын орнитологом Мармадюком Танстеллом (Marmaduke Tunstall), ол бірінші ғалым, 1771 жылы жүйелі түрде описавшим Лашына өз жұмысында Ornithologia Britannica[21]. Латынша деген сөз falco, давшее рулық атауы құс, туынды болып табылады falx («орақ») «деп аударылады серпообразно загнутый», бұл нысаны қанаттарының қыран кегі ұшу кезінде. Түрлік атауы peregrinus латын сөзінен аударғанда сөзбе-сөз білдіреді «кезбе spider әлемнің» жатады таралуы және өмір салтына байланысты құс[16][22]. Осыған ұқсас мәні сақталған атауында Лашына көптеген қазіргі заманғы еуропалық тілдер: мысалы, ағыл. peregrine falcon, фр. faucon pèlerin, онда. wanderfalke, итал. falco pellegrino, швед. pilgrimsfalk және т. б.

 

Орыс тілінде ұзақ уақыт бойы аңшылар дәл Лашына именовали соколом — одан әрі бұл атау алды кең мағынасы және көшкен барлық түрі құстар[23]. Өзі сөз «Лашын» орыс әдебиеті пайда болды тек XIX ғасырдың екінші жартысында және сәйкес кейбір көздері, болды шамасындағы ақша қарызға алынады келген қалмақ тілі[24][25].

Тарату Лашына әлемде:

Орны болатын

Орындар оның қыстақтары

Жыл бойы

Көші-қон

Жартас — сүйікті орын болатын Лашына.

Лашын болып табылады космополитом — ол кең таралған барлық континенттерде (қоспағанда, Антарктида), сондай-ақ көптеген аралдарында. Бола тұра неприхотлив мекендеу ортасына, ол оңай уживается ретінде суық климат арктикалық тундраның жетіп, 70° с. е. «Гренландии және 78° с. ш. Жаңа Жер, сондай-ақ ыстық тропиках Африка және Оңтүстік-Шығыс Азия[23]. Жалпы алғанда, әр жылы оны көруге болады, іс жүзінде барлық жерде қоспағанда, полярлық және биік таулы аудандары, шөл және басым бөлігінде ылғалды тропикалық ормандар. Ол сондай-ақ тырысады аулақ кең-байтақ ашық кеңістіктер сияқты дала Еуразияның немесе пампы Оңтүстік Америка. Тауда кездеседі биіктігі 4000 м теңіз деңгейінен жоғары[2]. Арқасында осындай обширному ареалу, Лашын болып саналады ең көп таралған жыртқыш құс әлемінде[13]. Жалғыз ірі еркін мұздан аймақ, Лашын толығымен жоқ болып табылады Жаңа Зеландия. Егжей-тегжейлі сипаттамасы таралу Лашына берілді «бөлімінде Кіші түрлері».

Лашын құсы әдетте таңдайды малодоступные адам үшін орны кең қабаты; ең көп артықшылық беріледі скалистым жағалаулары әр түрлі су — ішкі және сыртқы. Ең көп популяциясы тығыздығының құстардың жетеді » аңғарында тау өзендері бар үшін оңтайлы жағдайлар ұя[12]. Таулы жерлерде, әдетте, ұя салады шыңдағы; орман аймағында жиі селится бойымен өзен үзілу, кең-байтақ моховых батпақтардағы не жоғары ағаштар, алады, ескі ұяларын басқа да құстар[6]. Қарамастан, алып отырған аумағы үнемі жақын маңдағы суда болотный кешен, алаңы кемінде 10 км2[12]. — Қатынастан қашады учаскелері тұтас қара орманды, сондай-ақ кең безлесные пространства.

 

Кейде (соңғы жылдары сирек) Лашын ретінде мекендеу орындарын таңдайды елді мекендерге, соның ішінде ірі. Мысалы, белгілі Лосином аралында Мәскеуде құс селились жыл сайын 1927-1941 жылдар, сондай-ақ, 1963 ж. [26]. Қала шекарасында құс жасалады ұя шатырында шіркеулер және басқа да тас биік ғимараттар. Басында 1950-жылдардың төленбеу туралы хабарлама ұя салатын құстарға арналған Исаакиевском соборында Ленинградта, ал 1958 және 1966 жылдары биік ғимаратта Котельнической жағалауында Мәскеуде[27]. 2008 жылға арналған айтуынша, А. Ахундова, сектор жетекшісінің қорғау және қалпына келтіру биологиялық әртүрлілік және мекендеу орындарын жабайы жануарлардың Департаменті қоршаған ортаны қорғау және табиғатты Мәскеу, жалғыз Мәскеуде жұп Лашын ұя » ММУ бас ғимаратында[28].

 

C 1997 жылғы балконда ғимарат SunTrust Plaza (Атланта, АҚШ) жоғары 50-ші қабаттан тұрады Лашын құсы, өмірімен, олардың шынайы уақыт режимінде бақылауға болады көмегімен арнайы белгіленген жерде веб-камера.

 

Қоспағанда шеткі солтүстік популяциялар, Лашын әдетте жүргізеді отырықшылыққа, немесе жылдың суық мезгілінде өткізіледі болмашы қашықтық. Бұл ретте толған еркектің жыныстық жетілу мүмкіндігіне қарай қолдарын маңында ұя аумағында жыл бойы[3]. «Арктическом және субарктическом климат құс жасайды алыс маусымдық көші-қон, бұл ретте жиі залетая әрі қарай өз неперелетных көрші. Осылайша, бақылаулар бойынша, орнитолог, гнездящиеся » Гренландии Лашыны қыста жетуі мүмкін оңтүстік бөлігінде оңтүстік америка құрлығының[2]. Ресей Федерациясының аумағында Лашын құрмаған болатын тек степной белдеуде еділ бойы мен Батыс Сібірдің, бірақ кездесуі мүмкін онда кезеңінде маусымдық көші-қон[5].

Добавить комментарий

Your email address will not be published.