Ақ аю туралы толық мәлімет

Ақ аю, ол полярлық немесе солтүстік аю (лат. Ursus maritimus) — бұл жабайы сүтқоректі жануар ол жатады. Атауы аңы аударылады латын, «аю теңіз», ал жыртқыш деп атайды ошкуй, нанук немесе умка. Полярлық аю – ең үлкен құрлық жыртқыш және ең ірі жыртқыш планета, ол түспейді өздерінің көлемдерімен ғана теңіз слону. Ең ірі ақ аю весил сәл астам 1 тонна айналысқандықтан ұзындығы шамамен 3 метр. Биіктігі осы аю, тұрған задних лапах, құраған 3,39 м орташа ұзындығы, денесінің аталық шамамен 2-2,5 м, шоқтығының биіктігі кейде 1,3 1,5 м дейін, ал орташа салмағы ақ аю шамамен 400-800 кг. Медведицы 1,5-2 есе аз, әдетте, олардың салмағы аспайды 200-300 кг, бірақ жүкті ұрғашылары жеңіл және 500 кг. Бір қызығы, дәуірінде плейстоцена (шамамен 100 мың жыл бұрын), жер бетінде өмір сүрген алып белый медведь, оның мөлшері шамамен 4 метр ұзындығы, дене салмағы километрге жетті 1,2 тонна.

Ақ аю туралы толық мәлімет

У ақ аю грузное, жаппай дене тұрқы ірі, қуатты табандары. Айырмашылығы басқа тұқымдастар өкілдерінің, мойын полярлық аюлар созылған, ал басы кішкентай бетке, құлақ артына бар уплощенную нысанын, сондай-ақ тән барлық аюлар вытянутым жеке бөлімі. Жақтың аңы өте күшті, жақсы дамыған, өткір клыками және резцами. Жалпы ақ аю 42 тіс. Жеке вибриссы жануарларда жоқ.

Құйрығы ақ аю өте қысқа, ұзындығы 7-ден 13 см және іс жүзінде незаметен астынан тығыз жүнді. Табандары ақ аю оканчиваются бес саусақпен, қарулы өткір невтяжными тырнақтары бар внушительной шамасы, мүмкіндік береді хищникам ұстап, ең ірі және қуатты өндіруге арналған. Табандардың табаны жабылған қылиық, бұл сырғу болдырмайды арналған льдинах бермейді лапам суықтан және қатып қалудан сақтайды. Сонымен қатар, ақ аюлар өте жақсы жүзеді және суға секіріп, сондай-ақ оларды саусақпен орналасады малту перепонка көмектесетін кезінде жақын қашықтыққа жүзуден ұзақ.

Мех ақ аю өте дөрекі, тығыз және өте бай, өте жақсы дамыған подшерстком. Мұндай бай шуба және әсерлі қабаты тері астына май қалыңдығы 10 см-ге дейін жасайды жануарлардың іс жүзінде неуязвимыми тіпті ең лютые күн аяз болғанда мұз суға. Қорғалмаған тері салынған тек жастықшалары табандардың және морды ұшы. Жүнінің түсі ақ аю үшін қызмет етеді жыртқыш тұрады мұздарда, тамаша маскировкой. Тері ақ аю бар қара түсті жүн жабындысының түсі өзгереді түске дейін желтоватого. Жылдың жылы мезгілінде жүн желтеет жылғы қарқынды күн сәулесінің әсерінен. Шын мәнінде, кірпіктерді осы жануарларды жоқ пигмент, яғни, ашық болып табылады, және ерекшеленеді қуыс құрылымы, сондықтан түсі теріден аюларға, олардың құрамында хайуанаттар елдердің, кейде айналады жасыл, туындап микроскопическими балдыры, паразитирующими қуысында шашты.

Ақ аюлар — могучие және төзімді жыртқыштар, өте епті және жылдам үшін өзінің салмақты және қомақты көлем. Құрлықта жылдамдығы ақ аю орта есеппен 5,6 км/сағ, ал жүгіруде жетеді 40 км/сағ. тәулігіне жануар мүмкін еңсеруге дейінгі ара қашықтық-20 км Преследуемый суда белый медведь қабілетті жеделдеуі дейін 6,5-7 км/сағ, ал қажет болған жағдайда мүмкін жүзу тоқтамай бірнеше күн. Белгілі факт, когда, аналық ақ аю аялдамай плыла орынға дейінгі тамақтану 9 күн, рас, бұл уақытта ол жоғалтты 22% — ға дейін массасын өзінің дене және өз тапты.

Біз полярлық жыртқыштар өте жақсы дамыған есту, көру және иіс сезу. Аң чует құрбандыққа астам қашықтықта, 1 шақырым, ал тұрып үстінен жабынымен ықтимал өндіру, қабілетті, нақтырақ байқай болмашы қозғалысы. Арқылы метрлік қар қабаты белый медведь мүмкін учуять орын продуха итбалығының (ойық мұзда, оның көмегімен итбалығы тыныс).

Қайда өмір сүреді ақ аюлар?

Ақ аюлар мекендейді » приполярных облыстарында солтүстік жарты шар, ал олардың таралу аймағын тұзды-тен 88 градус солтүстік ендік солтүстігінде дейін аралдары Пәкістан оңтүстігінде. Область тарату ұйымдастырылады арқылы өтеді арктикалық шөл дейін тундровой аймағының аумағында Ресей, Гренландии, АҚШ және Канада. Ареал жануарлар тығыз байланысты арктическим белдігі, өтелген дрейфующими және көпжылдық льдами, изобилующим үлкен полыньями тығыздығы жоғары теңіз сүт қоректілерінен, бас қуат көзі аюларға.

Бүгін қазақстан облысы мекендейтін ақ аюлардың саны бірнеше ірі популяциялар:

лаптевская таралған себеп, шығыс аудандарында Карск теңізі, батысында Шығыс Сібір теңізі Новосибирских аралдарында және архипелаге Жаңа Жер;
карско-баренцевоморская өкілдері өмір сүреді Баренц теңізі, батыс аудандарында Карск теңізінің шығыс бөлігінде Гренладского теңізінің жағалауында Гренландии, сондай-ақ аралдарында Жаңа Жер, Земля Франца-Иосиф және Шпицберген;
чукотско-аляскинская популяция таралған Чукотском теңізде, солтүстік бөлігінде Берингова теңізінің, шығысында Шығыс Сібір теңізі, сондай-ақ, аралдар Врангеля және Геральд.

Солтүстікте облысы таралуы популяциялардың қамтиды бөлігі Арктикалық бассейнінің, дегенмен мұнда полярлық аюлар кездеседі қарағанда анағұрлым сирек астам оңтүстік теңіздерде. Бір қызығы, ең ірі, ақ аюлар мекендейді » Баренц теңізі, ал ең ұсақ өмір сүреді Шпицберген аралында.

Болуы жыртқыш келуі маусымдық өзгерістерге шекараларын полярлық мұздықтарды. Басталған жылу белые медведи отступают — полюсу бірге льдами, ал қыста қайтарылады оңтүстігінде, және, дегенмен олардың үйреншікті ортасы болып табылады жағалау, мұзбен жабылған, бұл уақытта жыртқыштар жиі барады материк.

Баянауыл белый медведь?

Негізгі қорек көзі полярлық аю құрайды түрлі теңіз сүтқоректілер және балық (итбалық, кольчатая нерпа, сирек лахтак (теңіз қоян), морж, белуха, нарвал).

Бірінші іспен ақ аю жейді терісін және сало өлтірілген құрбандары, және тек қана бола тұра, өте аштық, поедает ет өз өндіру. Арқасында мұндай рационға жануардың организміне көптеп А витаминінің, ол жинақталады бауыр. Бір үлкен ақ аю жейді шамамен 6-8 кг тамақ, ал қатты проголодавшись — ден 20 кг Қалдықтары трапезы подъедают песцы, мәңгілік өткізгіштер және нахлебники полярлық аю. Жағдайда сәтсіз аң аулау жануарлар довольствуются снулой балықпен, падалью, разоряют құстар ұя, поедая жұмыртқа мен балапандарды. Ақ аюлар өте рұқсат етілген жатады өз сородичам кезінде жеген ірі өндіру, мысалы, өлі кит, шамамен оның мүмкін жиналып үлкен топ жыртқыштар. Забредая арналған материк, ақ аюлар қуана копаются » помойках іздеп, тамақ қалдықтарын және грабят азық-түлік қоймалары полярлық экспедициялар. Өсімдік рационына жыртқыш құрайды шөптер мен балдырлар.

Жазда мұз тартылып жатыр жағалауынан мүмкін мүлдем растаять деп айырады жануарларды, олардың орындық тамақтану. Сондықтан жазда ақ аюлар өмір сүреді жүйесінде өз май қорлары мен аш 4 ай және одан да көп. Ескере отырып, бәсекелестік болмаған үшін тамаққа, жылдың осы кезеңінде, жануарлар мүмкін жиналуы тобының және тыныш жатуға жағасында.

Бірегей ерекшелігі мінез-құлық ақ аю — оның адамға деген қатынасы, ол кейде мақсатты түрде выслеживает қарайды және қалай өндіруге болады. Бірақ көбінесе ақ аюлар мүлде танытады агрессия, олар өте сенгіш және қызықты. Әдетте, адам үшін қауіп ұсынады тек ұрғашылары с медвежатами немесе жаралы аң.

Қалай аулап жүрген ақ аю?

Ықтимал өндіруге белый медведь жасырынып жанында өрт орын алды, және, қалай ғана бас құрбандары көрсетіледі үстінен сумен қуатты соққы табандары оглушает жануар, содан кейін жинап әкеледі ұша мұз.

Басқа кем емес тиімді әдісі аң аулау болып табылады переворачивании атап өтті, онда демалып итбалықтар. Жиі ақ аюлар аң арналған моржей, әсіресе, жас және әлсіз, бірақ жеңе қарсыластың қарулы смертоносными бивнями, қабілетті ғана мұз. Аю подкрадывается өндіруге арналған қашықтық шамамен 9-12 метр, содан кейін күрт прыжком шабады құрбандыққа.

Кезде ақ аю анықтаса, продухи итбалықтардың (ойық мұзда, олар арқылы итбалықтар (дем), ол тырысады оларды кеңейтуге, не үшін бүйректегі мұз алдыңғы лапами. Содан кейін ол погружает алдыңғы бөлігі дененің суға тапшы итбалығының өткір тістерді және жинап әкеледі, оны мұз, содан кейін құрбанына емес, жеңе неравным қарсылас.

Көбейту ақ аю.

Солтүстік аюлар жүргізеді жеке өмір салты жатады сородичам жеткілікті миролюбиво, айқас арасындағы самцами орын тек көбею кезінде, сол кезде агрессивті еркектері мүмкін шабуыл жасамау медвежат.

Ұрпақты болу жасындағы белые медведи жетеді — 4-8 жылға, ал ұрғашылары айналады дайын молайту ұрпақтарының бұрын қарағанда, еркектері. Гон аюлардың растянут уақыт жалғасады, бастап наурыз айының соңына дейін, ал самку әдетте бірге жүреді 3-4, кейде 7 еркек. Жүктілік аюларға созылады 230 250-ге дейін күн (8 ай), әрі басталып, ол жасырын кезеңі, бұл кешіктіру эмбрион.

Қазан айында ақ аюлар ұрғашылары бастайды қазып берлоги қар наносах, әрі таңдайды, ол үшін белгілі бір орындар: мысалы, аралдар Врангеля және Жер Франца-Иосиф, жағалау аймағындағы жайластырылады дейін 150-200 берлог бір мезгілде. Қараша айының ортасында, қашан басталады, эмбриональды дамуы, ұрықтың медведицы жатады да азаю себептері, сәуір айлары. Осылайша, ұрпақ туады, ортасында немесе соңында арктикалық қыс.

Жарық, әдетте, пайда болады 1-ден 3-лақ (көбінесе 2 қонжық), мүлдем беспомощных және крошечных, салмағы 450-ден 750 г мүлде ерекше жағдайларда мүмкін әкелді, 4 күн. Шерстка медвежат, сондықтан жіңішке, көбінесе оларды атайды жалаңаш. Бірінші ұрпақ қарқынды қоректенеді, ана сүтімен. Өткен айға медвежат ашылып көз, араға тағы бір ай кішкентай ақ аюлар бастайды, қысқа саяхаттар бірі логова, ал жасы 3 айдан бері жүріп берлогу және анасымен бірге жіберіледі странствовать по ледяным кең жазықтар Арктики. Бір жарым жасқа дейінгі қонжықтар жалғастыруда сүтті тамақтану және қорғауында ана, ал кейін бастайды, өз бетінше өмір. Өлім-жітім арасында лақтарын ақ аю құрайды (10-30% — ға дейін.

Медведица әкеледі ұрпақ 1 рет 3 жыл бойы өмірлік циклінің жүргізеді жарыққа 15 лақтарын, бұл көрсетеді өте төмен әлеуетін ұлғайту популяцияның осы жануарлар.

Қорғау құжаты мәртебесі.

Ақ аю Қызыл Кітапқа енген Ресей сияқты әлеуметтік жағынан осал түрі, ал 1956 жылдан бастап аулау жыртқыш ел аумағында толық тыйым салынған. 2013 жылы ресейлік полярлық льдах мекендеді шамамен 5-6 мың аюларға. Басқа елдің орнатты шектеу кәсібі осы жануарлардың регламенттелген жыл сайынғы квотасына.

Жаулары ақ аю табиғатта.

Арқасында исполинским мөлшеріне ақ аюлар бар емес, өте көп жауларын табиғи ортасы. Суда жануарға мүмкін напасть морж немесе косатка, құрлықта құрбандары волков, песцов және иттер кейде айналады кішкентай қонжықтар, бақылаусыз қалған тым бдительной немесе зазевавшейся ана. Негізгі қауіп-ақтың медведю ұсынады адам мылтықпен: өкінішке орай, тіпті қорғау құжаты мәртебесі әрқашан спасает осы алыбы Арктики жылғы асуда.

Туралы қызықты деректер ақ медведях:

Заманнан бері байырғы халық Солтүстіктің аулап жүрген полярлық аю үшін өндіру терісі және ет, және почитает осы күшті және свирепого аң, бейнесі ретінде ауыр табиғи күштер. Аңыз бойынша эскимосов, бухгалтерлік, қаржылық, адам және полярлық аю айналады өзіндік посвящением және қалыптасуымен ерлер де аңшы.
Ақ аюлар тамақ іздеп ұзақ қабілетті жеңуге қолданған жөн, үлкен қашықтықтар: рекорд ұзақтығы жүзу кезінде принадлежит медведице, ол плыла теңізге Бофорта жылғы Аляска — көпжылдық льдам. Кезінде жүзу кезінде ұзындығы 685 км ол жоғалтты бесінші бөлігі салмағын және өзінің бір жастағы қонжық.
Ең ірі аталық ақ аю спорт министрлігінен Аляскада 1960 жылы, салмағы жыртқыш құраған 1002 кг.
Обитая жағдайында өзін төмен температура, ақ аю болып табылады сирек теплокровным жануарлар: оның температурасы дене шамамен 31 градус, сондықтан қызып кетуін болдырмау үшін, жүгіреді жыртқыштар өте сирек кездеседі.
Өмір полярлық аю белсенді пайдаланылады рінеді, мысалы, кейіпкерлердің танымал мультфильмдер «Элька», «Бернард» және «Умка».
Бұл жануарлар бейнеленген логотип кондитер өндірісі «Север» және обертках кәмпит «Мишка на Севере», құрылған кондитер фабрикасы Крупская атындағы.
27 ақпан — ресми түрде танылған күні Ақ Аю күні атап өтілетін жанкүйерлерімен осы жануарлардың бүкіл әлемде.

Добавить комментарий

Your email address will not be published.